1 
Hyrja e adaptorit të rrymës AC-DC

Një furnizim ose adaptor i rrymës AC-DC është një pajisje elektrike që merr energji elektrike nga një furnizim me energji elektrike i bazuar në rrjet dhe e shndërron atë në një rrymë, frekuencë dhe tension të ndryshëm. Përshtatësit e rrymës AC-DC janë të nevojshme për të siguruar energjinë e duhur që i nevojitet një komponenti elektrik. Përshtatësit e rrymës AC-DC japin energji elektrike në pajisjet që zakonisht funksionojnë në bateri ose nuk kanë burim tjetër energjie.

Çfarë është një përshtatës i rrymës AC-DC?
Me pak fjalë, një përshtatës i rrymës AC-DC konverton një lloj të energjisë elektrike AC - "rrymë alternative" në DC - "rrymë të drejtpërdrejtë". Shumica e njerëzve pa dyshim do të përdorin pajisje elektrike që kërkojnë të dy llojet e energjisë elektrike. Për shembull, makina juaj kërkon një furnizim me energji elektrike 12v DC për të funksionuar. Dhe energjia elektrike furnizohet për shtëpitë dhe bizneset nga një furnizim me energji elektrike AC. Ndonjëherë do t'ju duhet të konvertoni AC në DC, dhe kjo është arsyeja pse do t'ju duhet një përshtatës i energjisë AC-DC.

Çfarë është fuqia AC?
AC ose Rryma alternative është lloji standard i energjisë elektrike që furnizohet nga rrjeti elektrik në shtëpi dhe biznese. Quhet AC për shkak të formës së valës që marrin elektronet. Ndonjëherë, rryma përmbys dhe ndryshon madhësinë e saj. Tensioni dhe frekuencat e energjisë AC ndryshojnë midis rajoneve; për shembull, Shtetet e Bashkuara përdorin 120 volt në një frekuencë prej 60 Hz. Përtej Atlantikut, Mbretëria e Bashkuar përdor 230 volt në një frekuencë prej 50 Hz. Meqenëse fuqia AC lëviz në valë, ajo mund të udhëtojë shumë më larg sesa fuqia DC, prandaj përdoret në sistemet e rrjetit elektrik në të gjithë botën. Ndërsa shumë pajisje elektrike përdorin energji AC të furnizuar nga kryesore, të tjerët kanë nevojë për konvertim në energji elektrike DC.

Çfarë është fuqia DC?
DC ose Rryma e drejtpërdrejtë është lloji tjetër i energjisë elektrike që përdoret në aplikime të ndryshme. Ndryshe nga AC, rruga që marrin elektronet në fuqinë DC është lineare. Do të gjeni pajisje elektrike si bateritë, qelizat diellore dhe karburantet dhe alternatorët përdorin energji elektrike DC në vend të AC. Një avantazh i energjisë elektrike DC mbi AC është shpërndarja e vazhdueshme e tensionit në pajisjet elektrike. Sidoqoftë, një disavantazh i energjisë DC është se ai mund të kalojë vetëm në distanca të shkurtra, duke e bërë atë të papërshtatshëm për rrjetin elektrik.
Shumica e artikujve elektronikë kërkojnë energji elektrike DC për shkak të furnizimit ‘të pastër’ të energjisë. Sigurisht, energjia elektrike në rrjet sigurohet si energji AC, kështu që një përshtatës i energjisë AC-DC e kthen energjinë elektrike në energji DC. Të gjithë adaptorët e rrymës AC-DC kanë ndreqës të integruar në to dhe transformatorë për të rritur ose ulur nivelet e tensionit kur është e nevojshme. Ndreqësit janë përbërësit në furnizimin me energji elektrike që shndërrojnë energjinë AC në DC.

Pse ekzistojnë dy lloje të ndryshme të energjisë?
Si energjia elektrike AC dhe DC kanë përparësitë dhe kufizimet e tyre, dhe kjo është arsyeja pse ato përdoren në mënyrë të barabartë në aplikime të ndryshme elektrike. Fuqia AC është një mënyrë e shkëlqyeshme për të dhënë energji elektrike në distanca të gjata dhe është e përshtatshme për shpërndarje përmes një sistemi të rrjetit.
Fuqia DC siguron një formë më lineare dhe të besueshme të energjisë elektrike, por me koston e distancës. Clearshtë e qartë që fuqia AC dominon botën elektrike, por energjia DC është e domosdoshme kur furnizoni me energji sendet elektronike në shtëpi ose në vendin e punës.

Si funksionon një përshtatës i rrymës AC-DC?
Një përshtatës i rrymës AC-DC është një domosdoshmëri për pajisjet e sotme elektronike. Do t'i gjeni në formate të ndryshme, të tilla si adaptorë të jashtëm që futen në kompjuterë laptopë dhe konvertues të brendshëm, si në të gjitha elektronikat, nga DVD-player te pajisjet mjekësore. Çdo përshtatës i rrymës AC-DC do të ketë konfigurime të ndryshme të dizajnit, por parimet themelore mbeten të njëjta. Për shembull, një përshtatës i rrymës AC-DC do të ketë një ose më shumë transformatorë, ndreqës dhe filtra. Transformatorët janë pajisje elektrike pasive që transferojnë energji elektrike nga një qark në tjetrin. Detyra e tyre në një përshtatës të rrymës AC-DC është të rrisin ose ulin nivelet e tensionit kur është e nevojshme për të siguruar një burim të besueshëm të energjisë elektrike DC në një pajisje. Ndreqësit marrin energji elektrike AC nga një burim (siç është energjia elektrike) dhe e shndërrojnë atë energji në energji elektrike DC. Dhe puna e filtrave është të heqin ‘zhurmën’ elektronike nga valët e ulëta dhe të larta të energjisë AC.

Çfarë ndodh nëse nuk përdorni një përshtatës të rrymës AC-DC?
Ndërsa është e vërtetë që disa sende elektrike shtëpiake dhe komerciale përdorin vetëm energji AC, shumë aplikacione të tjera kërkojnë energji DC. Çfarë ndodh nëse përpiqeni të furnizoni me energji AC një pajisje elektrike që kërkon energji elektrike DC? Përgjigja e shkurtër është e thjeshtë: gjëra të tmerrshme do të ndodhin! Pajisjet elektrike me përbërës elektronikë pothuajse me siguri do të shkatërrohen, dhe disa pajisje të tensionit të lartë AC madje mund të shpërthejnë ose të marrin flakë. Ekziston gjithashtu rrezik për jetën e njeriut nëse aplikoni energji AC në një pajisje elektrike që kërkon Rrymë Direkte. Kjo është arsyeja pse është gjithmonë thelbësore të përdorni një përshtatës të rrymës AC-DC kur kërkesat elektrike e kërkojnë atë.
Contact Us
Welcome to check our quick service, Your inquiry will be instantly replied.
+86-769-86558721
ShiPai, DongGuang, China